Frågor om Afghanistan till Sveriges biståndsminister

Varför stöds inte Norges samtal med Talibanregeringen av Sverige?

En miljon afghanska barn är på väg att svälta ihjäl i vinter av de ca 3 miljoner barn under fem år som lider av akut undernäring nu. Detta är siffror från FN.
I en intervju i SvD igår sa Magda Gad:
– Det här är en värre situation än kriget, för det handlar om miljontals som kan komma att dö. Det kan bli den absolut största skammen för västvärlden på decennier.
Hon påpekar att det är ‘vanliga’ afghaner som lider och dör av hunger på grund av sanktionerna mot landet, att nästan alla hälsokliniker kan komma att stänga, att det är vinter, kallt och svårt att ta sig någonstans. “Luften är förorenad eftersom afghanerna eldar med vad de har, inklusive skor och bajs.”
Lite senare i intervjun säger hon:
– Jag tror inte omvärlden förstår hur allvarlig situationen är. Om de förstår och ändå inte gör något är de omänskliga. Eller har avhumaniserat afghaner till något som de inte tycker är mänskligt. Många afghaner kan inte få tag i pengar och kan därmed inte köpa mat eller ta sig till sjukhus när barnen svälter och dör. Samtidigt har priserna gått upp, i vissa fall femtiofaldigats. Läget är akut.
– Det handlar om minuter och sekunder. Folk dör. Barn dör. Nu.
På de sjukhus som är öppna ligger fyra-fem undernärda barn i varje säng, berättar hon.
– En läkare sa till mig i höstas att 20 procent av dem dör.

“Svält riskerar att skörda fler människoliv i Afghanistan det kommande året än vad krigets våld gjort de senaste två decennierna. Sverige har ett ansvar att rädda landet från kollaps, skriver Andreas Stefansson, Svenska Afghanistankommittén redan den 12.12 2021 i SvD Debatt . Inte ens alla biståndsorganisationer tillsammans räcker för att hålla igång sjukvård och skolor i Afghanistan.

Det är nödvändigt att tala med Talibanregeringen. Det är fullständigt ihåligt att tala om rättigheter för kvinnor och barn men inte ingripa mot den ekonomiska blockaden som gör att de dör i miljontal. Hälsovårdsklinikerna är på väg att stängas eftersom det inte betalats löner och materiel sedan augusti när biståndet drogs in, valutareserverna på 9,7 miljarder dollar beslagtogs och betalningssystemet blockerades av USA, IMF, Världsbanken och BIS. Även om alla biståndsorganisationer kunde få fram pengar till sin verksamhet i landet för att hålla igång kliniker och skolor öppna, så når de inte ens tillsammans till mer än en bråkdel av behoven. De hälso- och skolmyndigheter som är underställda regeringen måste få tillgång till pengar för att hjälp, vård och undervisning skall kunna nå ut till hela landet. Dessutom behöver alla som rör sig i Afghanistan beskydd av polismyndigheterna som styrs av Talibanregeringen.

Men till Sveriges radio igår sa biståndsminister Matilda Ernkrans att det för Sveriges del är uteslutet att bjuda in talibanstyret på det sätt som sker nu i Norge.
– Vi överger inte den afghanska befolkningen. Naturligtvis gör vi från Sveriges sida stora insatser, inte minst när det gäller det humanitära stödet till den afghanska befolkningen. Vi gör också stora insatser inom FN systemet och har mycket samtal med USA också som är nyckelaktörer i detta. Men vi stödjer inte den självutnämnda talibanregimen och det vill vi vara väldigt tydliga med. Se!

Men tyska myndigheter har sagt till NTB att det är naturligt att tala med Talibanerna och USA tackar Norge för att ha tagit initiativet til mötet i Oslo
– Vi tackar Norge för att organisera dessa viktiga mötena som också inkluderar flera av våra viktiga allierade i Europa och möjligheter för bilaterala samtal med de afghanska representanterna, sa en talesperson i amerikanska UD till NTB.
– Vi hoppas Oslomötena kommer att hjälpa oss att lindra lidandet för det afghanska folket och bana väg för en rättfärdig och stabil framtid i landet, sa den amerikanska talespersonen. Se och Se!

Det är märkligt att Sveriges regering och opposition inte kan välkomna mötet i Oslo och stöttar Norges initiativ att som ordförande i FN:s säkerhetsråd ordna denna dialog för att bereda väg för omedelbar undsättning till de svältande och frysande afghanska folket inför det det kommande mötet om Afghanistan i Säkerhetsrådet de närmaste dagarna. Sverige borde kunna bidra till att få fart på detta genom att att omedelbart ställa vår flygtransportkapacitet som användes i kriget till förfogande för en sådan internationell hjälplinje. Sverige borde stöda förslaget från Shah Mohammad Mehrabi, som är med i chefsgruppen för Afghanistans centralbank, att USA släpper 200 miljoner dollar per månad av bankens frysta tillgångar för att stabilisera valutan och ge likviditet till landets banksystem och därmed företag.

Särskilt med tanke på det spända säkerhetspolitiska läget kring Ukraina, är det viktigt att stötta initiativ för Afghanistan, som kan göras av alla stormakter gemensamt. Det främjar världsfreden i detta kritiska läge eftersom det kan bli en unik öppning för fler gemensamma hjälpaktioner i många andra länder som svälter och lider av Coronapandemin. Skammen att ha släppt fram denna svältkatastrof som nu är på väg att bli mer än en miljon barns död, kommer att jaga Västvärlden inkl Sverige genom historieböckerna. En massiv hjälp till Afghanistan för att hejda svältkatastrofen, är inte bara en fråga om att rädda den afghanska befolkningen, utan också en fråga om att rädda Västvärlden från sin egen omänsklighet.

Bakgrund om kampanjen för frisläppande av afghanska valuta reserven: https://schillerinstitutet.se/vad-sker-i-striden-om-afghanistans-centralbank-och-beslagtagna-valutareserv/

Läs om arbetet i de islamiska ländernas organisation OIC för att Afghanistanbiståndet skall finansieras: https://schillerinstitutet.se/organisationen-for-islamiska-stater-oic-kraver-en-snabb-livraddande-insats-for-afghanistan/

Internationella Schillerinstitutets webinar om Afghanistan Med anledning av Martin Luther King-dagen 17 jan. 2022: https://schillerinstitutet.se/internationellt-webinar-stoppa-mordet-pa-afghanistan/

Lyssna även på utrikeskommentator Aftonbladets Wolfgang Hansson idag

och på Margot Wallström som anser att man ska tala med Talibanerna nu

Foto av biståndsminister Matilda Ernkrans: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Senaste Nytt