Äntligen kliver Sverige av upptrappningen mot Kina

Äntligen kliver Sverige av upptrappningen mot Kina

Det var måndagen efter jul som Sveriges utrikesminister slog fast att ”det är omöjligt att sluta handla med Kina”. Det sensationella uttalandet i SvD den 27.12 av Ann Linde släpptes ut under den politiska stiltjeperioden under julhelgen och har knappast nämnts av andra media än SvD. Det kan vara signalen om ett slut på den svenska medverkan i Västvärldens krigsupptrappning mot Kina. Tystnaden omkring Lindes uttalande visar på hur känsligt det fortfarande är, trots att det gjordes så kraftfullt. Det är många positioner som måste flyttas om bakom kulisserna innan allmänheten tillåts börja diskutera frågan.

 

Det är ungefär så som det brukar gå till när Sveriges elit har förstått vart vinden blåser internationellt och svänger om den ”svenska” linjen. Uttalandet måste därför sättas i det strategiska sammanhanget av att president Biden plötsligt har öppnat upp för samtal med president Putin och att en stabilitetsdialog skall inledas med en rad möten i början av januari med Ryssland-USA, Ryssland – Nato och med OSSE där hela Europa är med tillsammans med Ryssland och USA.  Det finns uppenbarligen starka grupper i Västvärlden som har insett att eskaleringen mot Ryssland och Kina inte kan fortsätta i det oändliga utan att det blir världskrig. Det tackar vi för eftersom Schillerinstitutet har jobbat hårt för att bryta den dödsspiral som den oförsonliga geopolitiken med nödvändighet leder till. Möjligheten för ett nytt paradigm av fred genom utveckling öppnar sig.

 

Bakgrunden till den svenska svängningen, om den håller i sig, var frågan om Litauens konflikt med Kina. Uppenbarligen har olika krigshökar i både EU och USA skickat fram Litauen för en provokation mot Kina i en så fundamental fråga att Kina skulle kunna drivas till en militär konfliktsituation och då förmås att backa.

 

Litauens konflikt med Kina gäller Taiwan och därmed frågan om en återupptagande av Kinas inbördeskrig som avslutades 1949 när Koumintangs styrkor besegrades på fastlandet och flydde till ön. Fred har upprätthållits genom att både Kinas kommunistiska parti och Kuomintang har varit eniga om att det endast finns ett Kina fast med två system. Skiljelinjen var vem som skulle styra över Kina. Det har varit en så fastlagd politik att när Folkrepubliken Kina under ledning av Kinas Kommunistiska parti tilläts av västmakterna att bli med i FN, så lämnade Taiwan FN:s generalförsamling. Det finns bara ett Kina och det är den principen som Litauen vill riva upp genom att upprätta en ambassad på Taiwan.

 

Efter de förutsebara protesterna från Kina krävde Litauen stöd från hela EU för den nya utrikespolitiska linjen mot Kina, men reaktionen från Kina var mycket kraftig. Litauen hade väntat sig en bojkott och en tid av nedfrysta förbindelser likt Norge tidigare bemötts med. Men Kina gjorde samma sak med Litauen, som USA gjort mot Iran och började genomdriva en bojkott mot alla företag som handlade med landet. Detta skulle bli förödande för Litauens handel inte bara med Kina, utan också med alla andra länder eftersom de alla handlar med Kina. Detta förklarades i en stor artikel som föregick SvD:s intervju med Ann Linde. Där skrev Teresa Küchler:

”Enligt den franske Kinaexperten Antoine Bondaz har européerna som lag tagits på sängen av Kinas drag att hota företag i hela EU. – Man gjorde i Europa analysen att det bara är USA som sysslar med extraterritoriella sanktioner – att man alltså straffar andra länder än det som är den direkta måltavlan. Som USA har gjort i fallet med Iran. Om någon påpekade att Kina en dag skulle kunna göra samma sak var det ingen som trodde på det, säger Bondaz.”

… ”Kina har meddelat multinationella företag att de inte längre kommer att få sälja till den kinesiska marknaden om de använder delar och produkter från Litauen, sa Litauens biträdande utrikesminister Mantas Adomėnas nyligen.”

 

Eftersom EU och Sverige har accepterat att USA använder dessa metoder mot Iran, Syrien, mfl. länder, kan man inte klaga på att Kina gör detsamma även om krigshökarna ylar om Litauen måste försvaras och Kina måste bojkottas av EU.

 

Ann Linde motiverar, i SvD Näringslivs intervju av Terese Larsson Hultin, sitt beslut att Sverige skall fortsätta handla med Kina: ”Å andra sidan har vi ett stort intresse av att ha en fungerande handel med Kina. Sverige är otroligt exportberoende. Vi såg under hela pandemin hur handeln med Kina gick upp, när allt annat gick ner. Vi har 700 000 jobb i Sverige som är beroende av direktinvesteringar, och vi har en väldigt… Kina är vår största handelspartner i Asien helt enkelt.” och senare ”Jag ser det inte som någon möjlig framtida utveckling att vi ska stoppa handeln med Kina, jag ser faktiskt inte det.”

 

Det är viktigt att Linde på detta sätt avvisar den Kina-linje som Litauen vill att hela EU skall följa, nämligen att utifrån återuppmuntra det kinesiska inbördeskriget i samma tradition som de europeiska kolonialmakterna stödde strider inne i Kina under hundra år av förnedring. Det är inte en pragmatisk hållning, från Linde att avvisa detta, utan en fråga om global rättvisa. Hela världen gynnas av att det är fred i Kina och varje form av sådan nykolonialism måste avvisas.

 

Det är ett viktigt steg att avbryta den krigspropaganda som krigshökar i Sverige och Väst dagligen med hjälp av media riktar mot Kina. Det ger möjlighet till samarbete med Kina i breda utvecklingsfrågor i de många olika delar av världen, där Belt and Road-initiativet byggs och där även Sverige bekämpar fattigdom och sjukdomar. Särskilt gäller i Afghanistan där Sverige har ett ansvar att hjälpa till med återuppbyggnaden av landet efter kriget, men tyvärr deltar i den finansiella totalblockeringen av landets ekonomi som gjort att 95 procent av befolkningen har brist på mat och miljoner afghanska kvinnor och barn nu är på väg att gå under denna vinter.

Helga Zepp-LaRouche har mobiliserat för en Operation Ibn Sina för att bygga modern hälsovård i alla världens länder med början i Afghanistan. Det kan bli det gångjärn runt hela världspolitiken svänger från konfrontation mellan stormakterna till samarbete: https://schillerinstitutet.se/afghanska-humanitara-krisen-nu-varst-i-varlden-stod-operation-ibn-sina/

 

Eftersom tystnaden omkring den Lindes uttalande närmast är total i övriga media är det viktigt att alla sätter sig in i båda de viktiga artiklarna i SvD:

https://www.svd.se/linde-omojligt-att-vi-slutar-handla-med-kina

https://www.svd.se/kinas-nya-blockad-kan-drabba-svenska-bolag

 

Det är också viktigt att se den intervju som SVT:s Anders Holmberg gjorde den 1 december med Jacob Wallenberg, som också framförde linjen att det går att hantera samarbetet med Kinas telecomgigant Huawei och samtidigt säkra svenska försvarsintressen: https://www.svtplay.se/video/33414422/30-minuter/30-minuter-sasong-2-avsnitt-13?id=8M3RxGn

Också viktigt är att en dansk toppdiplomat manar Europa till anslutning till BeltandRoad. Det var den tidigare danske ambassadören Friis Arne Petersen som den 9 november uppmanade Europa att ansluta sig till BeltandRoad-initiativet. Han vill att Europa och USA skall lära av Kina hur man skapar ekonomisk tillväxt med hjälp av investeringar i stora, högteknologiska infrastrukturprojekt. Friis Arne Petersen var dansk ambassadör till USA, Kina och Tyskland (5 år i varje land från 2005 till 2020), och även tidigare direktör för danska utrikesministeriet. Hör talet här inkl sammanfattningar på danska och engelska: https://schillerinstitut.dk/si/2021/11/fhv-diplomat-friis-arne-petersen-opfordrer-europa-til-at-tilslutte-sig-baelte-og-vej-initiativet-og-laere-om-infrastrukturoekonomi-fra-kina/

 
Även från Norge vill en toppdiplomat, Kai Eide, att spänningarna mellan stormakterna måste minskas och har riktat en direkt uppmaning till Natochefen Jens Stoltenberg: https://www.tv2.no/a/14455577/

 

Senaste Nytt