Är inte Joakim Paasikivi omoralisk?

Är inte Joakim Paasikivi omoralisk?

Av Ulf Sandmark, ordförande, Schillerinstitutet i Sverige

 

Vi kunde alla höra försvarets ständige Ukraina-expert överstelöjtnant Joakim Paasikivi på SVT tycka att Ukraina nu kan starta sin våroffensiv mot den ryska armén. Han hänvisade till Natochefen Jens Stoltenbergs uttalande att Ukraina nu fått 98 procent av de vapen de sa sig behöva.

 

Men vad ska Väst skicka sen när vapenlagren är tomma och dess postindustriella ekonomi inte klarar av att producera krigets högst reala materiel?  Nato talar med vapen har Stoltenberg sagt, men saknar ammunition?

 

Vad håller då Paasikivi då på med? Vill han att den nya ukrainska armén ska skickas till slakt precis, som den första där 300.000 soldater dödats och många fler skadats så den nu är förintad? Ryssland gick inte frivilligt med på att låta denna stora ukrainska armé gå in i Donbass och genomdriva sin pågående etniska rensning av alla rysktalande ukrainska medborgare som var motståndare till den CIA-styrda statskuppen 2014. Vill Paasikivi nu att Väst ska eskalera med ännu kraftfullare vapen och Natoländernas egna soldater?  Vill han riskera att svenska soldater skickas? Tror han att Ryssland frivilligt skall gå under och inte använda sina kärnvapen? Hur långt skall kriget drivas vidare?

 

I grannländerna Ungern, Polen, Tjeckien och Baltikum ser man riskerna för en stor ny emigrationsvåg från Ukraina och börjar i tysthet uppmana Zelensky att tala med Putin. Påven bjuder in till samtal och Erdoğan sitter kvar och fortsätter medlingen mellan Ukraina och Ryssland för att säkra världens matförsörjning. Men nu engagerar sig alla andra kontinenter också för att få igång fredsförhandlingar. De sex afrikanska presidenterna från Sydafrika, Egypten, Uganda, Zambia, Senegal, Demokratiska republiken Kongo tillsammans med Afrikanska unionens ordförandeland, önationen Komorerna är på väg till Ukraina och Ryssland för att få stopp på kriget här i Europa. Brasiliens president Lula har bildat sin fredsklubb av BRICS-länder för att medla och Kinas president Xi Jinping har ringt Zelensky och skickat sin medlare för att få igång fredsförhandlingar i Ukrainakriget.

Globala Syd, som bättre kallas den Globala majoriteten, har skapat ett globalt ekonomiskt samarbete där man med stor optimism och framtidstro bygger jättestora projekt för mänsklighetens gemensamma mål. Mänskligheten har ett gemensamt intresse inte bara förhindra krig utan också få slut på svält, fattigdom och brist på vatten, sjukvård, utbildning, energi, transportsystem och industrialisering. Det handlar om att främja alla länders ekonomiska utveckling. Globala Syd har redan börjat mäkla fred i sina egna konflikter. Nu börjar man driva på fredsförhandlingar i Europa. Som Trita Parsi och Frida Stranne skrev (SvD 12/5): ”Världen förändras men Sverige hänger inte med”  … ”det blir svårbegripligt att Sverige – utan debatt – väljer att gå i motsatt riktning och knyta sin säkerhet till illusionen om fortsatt amerikansk unipolaritet.” (1)

 

Den omoraliska hållningen att inte förhandla, som Paasikivi är ett uttryck för, måste få ett slut. Sverige alla nationer i EU och Nato har vägrat förhandla med Ryssland. Kriget, alla döda unga soldater och all förstörelse kunde ha undvikits. De uppgörelser som varit på gång i Ukrainakriget har saboterats av Storbritanniens Boris Johnson och ett oförsonligt Nato och EU. Nu måste omoralen få ett slut! Kriget måste stoppas!

 

I USA trädde 12 ledande säkerhetsexperter fram med en helsidesannons i New York Times den 12.5 med rubriken att ”USA borde bli en kraft för fred globalt”.  De kräver att president Biden och Kongressen använder sin hela makt för att få slut på det rysk-ukrainska kriget genom diplomati, i synnerhet på grund av de stora riskerna för att den militära eskalationen går ur kontroll. (2)

De hänvisade till president Kennedy som den 10 juni för 60 år sa i sitt berömda tal på Amerikanska universitetet: ”Vi måste, samtidigt som vi försvarar våra egna intressen, alltid se till att kärnvapenmakter undviker sådana konfrontationer som tvingar en motståndare att välja mellan en förnedrande reträtt eller kärnvapenkrig!” (3)

 

(1) Artikeln av statsvetarna Frida Stranne och Trita Parsi publicerad i Svenska Dagbladet den 12 maj: ”Världen förändras – men Sverige hänger inte med. I en ny världsordning ligger det i Sveriges intresse att ha en självständig roll och bidra till stabilitet utan kinesisk eller amerikansk dominans.”: https://www.svd.se/a/15dvQM/varlden-forandras-och-sverige-hanger-inte-med

 

(2) Se: https://larouchepub.com/pr/2023/20230516_nat_sec_experts.html

 

(3) Schillerinstitutets har ett upprop i denna anda och en internationell Aktionsdag den 10 juni för att USA ska påminnas om detta stora Kennedytal. Se upprop med länk till talet här: https://schillerinstitute.nationbuilder.com/urgent_appeal_by_citizens_and_institutions_from_all_over_the_world_to_the_next_president_of_the_united_states   Se:  https://schillerinstitute.com/

 

 

Senaste Nytt