Tal av Ulf Sandmark: ”Varför pågår Jemenkriget?”

Tid att få stopp på kolonialismens infernaliska ondska i Jemen!

Se Ulf Sandmarks tal på Fjärde Juli-kommitténs möte på Medborgarplatsen i Stockholm den 4.7 2023. Se videon som omfattar alla talen här: https://youtu.be/CRuGFyk5I7o   Sandmark börjar vid 35:55. Här är texten på hela talet från början:

 

Jag heter Ulf Sandmark och talar här för föreningen Jemensolidaritet som driver Facebooksidan ”Information om kriget mot Jemen”. Min bakgrund är att jag som barn bodde tre år i Jemens syskonland Etiopien. Som aktiv i Schillerinstitutet har jag arbetet med vår grupp i Jemen för en fredslösning byggd på att Jemen samarbetar med BRICS och Kinas Sidenvägsinitiativ. Jag vill här säga det nu är tid att få stopp på kolonialismens infernaliska ondska i Jemen.

FN anger att 377.000 människor har dött i Jemenkriget. Vi har alla sett hjälporganisationernas bilder på de svältande barnen i vad som kallas världens största humanitära kris. De pekar på att ett barn dör var 10:e minut i Jemen. I själva krigshandlingarna har Jemens informationsministerium räknat till 18.138 dödade civila under åtta års krig. Men det är Saudiarabiens systematiska blockad och bombning av mat-, vatten- och drivmedelsförsörjningen som skördat den stora mängden krigsoffer. T.ex har bombningarna förstört 708 torgmarknader, 1020 matlager, 466 ladugårdar och hönserier, 485 fiskebåtar och 16 hamnar. Ja t.o.m. 11.350 åkrar har bombats med bl.a. clusterbomber.

Eftersom Jemens soldater har varit svåra att komma åt, har det saudiska bombkriget inriktats mot civilbefolkningen för att försöka knäcka Jemens militära motståndskraft. De amerikanska och brittiska rådgivarna som anger målen i de saudiska flygstaberna, har styrt in bombplanen mot civilbefolkningens matförsörjning för att avsiktligt skapa svälten. Det är samma slags infernaliska ondska som USA:s f. utrikesminister Madeleine Albright skamlöst visade när hon sa att det var värt att en halv miljon irakiska barn dödades av sanktionerna mot Irak efter Kuwaitkriget!

I åtta år har Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med stöd av USA, Storbritannien, och vi Västländer och ett antal västorienterade utvecklingsländer bedrivit ett oprovocerat regimförändringskrig mot Jemen. Först när Kina den 10 mars i år lyckades medla fram en överenskommelse om samarbete mellan Saudiarabien och Iran började det ljusna. Den 20 mars lossnade FN:s sega fredsförhandlingar i Schweiz med ett utväxlingsavtal för krigsfångar mellan Saudi och Jemen. Den 8 april besökte en saudisk delegation Jemens huvudstad Sana´a för en första överenskommelse. Den 3 maj kunde Röda Korset genomföra en utväxling av 2500 krigsfångar och för 14 dagar sedan, den 21 juni, utväxlades 64 stupades kroppar, men enstaka stridigheter fortsätter.

Det går framåt med fredsprocessen trots att USA:s utrikesminister Blinken rest till Riyadh för att blanda sig i. Det är efter 8 års krig oerhört komplicerat att ena Jemen och få bort alla utländska trupper, som Jemens regering i Sana´a vill. Saudiarabien har visserligen förstått, att de inte kan vinna militärt men de har nu visat intresse att i stället vinna ekonomiskt genom att köpa upp Jemens ekonomiska tillgångar. Men Jemen behöver själva kontrollera nationell infrastruktur, vägar, järnvägar, elnät osv, för att nå ut till hela landet och ena nationen.

Från södra Jemen har olika hamnar under krigsåren skeppat ut landets olja med jättetankers, men inkomsterna har inte gått till Jemens centralbank för att betala mat till de svältande eller till löner åt de 1,2 miljoner statsanställda som inte fått lön sedan kriget började. Oljeinkomsterna ger makt att i stället beväpna och stärka separatistiska klaner och även terroristerna från Al Qaida och Islamiska staten varav en del kontrolleras av britterna.

Men det är mot detta imperialistiska rövarsystem och ständiga krigande som Globala Syd nu bygger en alternativ världsordning för fred och utveckling. Det är denna motkraft som skapat det snabbspår till fred som Saudiarabien och Iran använde. Det är nu även Jemens hopp.

Avgörande blir att den amerikanska imperialismen inte bara försvagas utan ersätts av en amerikansk revolutionär politik som går tillbaka till självständighetsförklaringen 1776 mot imperialismen. I USA växer motståndet mot USA:s krigspolitik i Ukraina och risken för kärnvapenkrig. Med stöd av den globala Majoriteten och en internationellt mobiliserad fredsrörelse måste nu USA vändas till att söka fredligt samarbete i Kennedys anda. Denna fredsmobilisering kan bli den faktor som skapar en ny global arkitektur för alla nationers fred, frihet och utveckling. Det är en sådan övergripande ny ordning som ger även Jemen ett snabbspår till befrielse från den infernaliskt ondskefulla imperialismen.

 

Stoppa kriget mot Jemen!

 

Se videon som omfattar alla talen här: https://youtu.be/CRuGFyk5I7o   Sandmark börjar vid 35:55.

 

Talarordningen på videon var:

 • Välkomna! Om 4 juli, Anita Persson, 4-julikommittén
 • Krigarnationen och dess drabant,
  Sveriges Fredsråd, Hans Öhrn
 • Att tiga om Assange är att tiga om USA:s krigsbrott,
  Arne Ruth, Julian Assange-kommittén
 • Kuba lever och arbetar! Martin Arovén, Svensk-Kubanska föreningen
 • Nej till Nato, Ulf Sparrbåge
 • Irak, 20 år efter USA:s olagliga angrepp, Sigyn Meder, Iraksolidaritet
 • USA:s hot om ett nytt Koreakrig, Christer Lundgren, Svensk-Koreanska föreningen
 • Tid att få stopp på kolonialismens infernaliska ondska, Ulf Sandmark, Jemensolidaritet
 • Sverige den lydiga undersåten, Jan Bergsten FiB Kulturfront, avd 5
 • USA-imperialismen i Latinamerika, nätverket Resocal, Fredy Ramos.
 • Stoppa sanktionerna mot Venezuela, Martin Lööf, Venezuela
 • Anita Persson, tack och slut, vi ses nästa år!

 

 

 

Senaste Nytt