Natalia Vitrenko: Ukrainas folk och ekonomi görs till kanonmat

Natalia Vitrenko: Ukrainas folk och ekonomi görs till kanonmat

Tal av Natalia Vitrenko, ekonomie doktor och ordförande för Ukrainas Progressiva Socialistparti (PSPU): ”Ukrainas roll i det nuvarande världsläget” (på video i engelsk översättning ca 15 minuter). Talet hölls på Schillerinstitutet konferens den 19.2 2022: “100 sekunder före midnatt visar Domedagsklockan: Vi behöver en ny Säkerhetsarkitektur”. Natalia Vitrenko talade där i Panel 1 som hade rubriken ”Vem och vad driver brådskan till världskrig? Hur nära är vi?”

 

I sitt tal direkt från Kiev, där hon leder det svårt förföljda oppositionspartiet PSPU, berättade Natalia Vitenko om de katastrofala förhållandena i Ukraina med desperat fattigdom, nästan total kollaps av industri och jordbruk, orsakat av statskuppen 2014 som omedelbart ledde till att nationens ekonomi överlämnades till IMF och västbanker som plundrade landet in på huden. Hotet om krig har i år redan kostat Ukraina 14 miljarder dollar bara i år, samtidigt som valutareserven endast är på 30 miljarder dollar. Utlandet inriktar landet på krig med stora vapenleveranser, vilka skall betalas av Ukraina eftersom de ges med hjälp av lån. Landet förslavas av dessa skulder eftersom landet inte har råd att betala tillbaka lånen, berättade hon. Landet har redan blivit Europas fattigaste land.

Kuppen 2014 drevs igenom med stöd av våldsamma självutnämnda naziorganisationer som stödda av USA och Storbritannien. Landet domineras av en ständig propaganda att ”Moskoviterna” måste krossas. Västvärlden har en skyldighet att försvara demokrati och motverka rasism enligt den Självständighetsförklaring som deklarerades 1991 och understöddes av två folkomröstningar. Där utropas att Ukraina inte skall höra till något block, vara neutralt, och skall ha ett samarbete med Ryssland och Belarus.

Till slut pekade hon på Västvärldens skyldighet att hjälpa till att avnazifiera Ukraina enligt en rad internationella konventioner. Där förbjuds krigspropaganda och organisationer som förespråkar rasism. Ukraina kommer inte att överleva utan avnazifiering och återgång till neutralitet.

 

Talet av Natalia Vitrenko börjar här: https://youtu.be/pxbpuXiZ0X8?t=2346

 

Talet som egen fil här: https://www.youtube.com/watch?v=yQIbhQbrs7E

 

Natalia Vitrenko var ledamot av Ukrainas parlament 1994-2002 och presidentkandidat 1999.

Senaste Nytt