Roland Dumas: Ryssland lovades att NATO inte skulle utvidgas

Roland Dumas: Ryssland lovades att NATO inte skulle utvidgas

PARIS, 15 februari, 2022 (EIRNS)—I ett tungt inlägg om NATO-utvidgningen avslöjar Roland Dumas lögnen om att Ryssland “inte lovades något”.  Detta har stor bäring på den nuvarande krisen om Ukraina eftersom Roland Dumas var den franske presidenten François Mitterrands utrikesminister (1984-’86, ’88-’93) och därför ett direkt samtidsvittne. Han uttalar sig nu i en 27 minuters intervju med den franska websidan Les Crises och rrad. Intervjun publicerades den 12 februari i fyra olika versioner samtidigt, var och en textad på ett av de fyra språken för Normandieförhandlingarna om Ukraina:

[Ryska](https://www.youtube.com/watch?v=KqLcXtHMVfU),

[Engelska](https://www.youtube.com/watch?v=ddg8APRm1ZA&t=3s),

[Tyska](https://www.youtube.com/watch?v=onuDtr2Kgb4&t=1s) and

Franska (https://www.les-crises.fr/comment-l-occident-a-promis-a-l-urss-que-l-otan-ne-s-etendrait-pas-a-l-est-par-roland-dumas-ex-ministre-1990-promesse/).

Roland Dumas var en av huvudförhandlarna mellan Sovjet och Väst inför Moskvaavtalet 1990, som gjorde slut på Kalla kriget och bestämde riktlinjerna för återföreningen av Tyskland. I intervjun berättar Roland Dumas att den sovjetiska delegationen lade fram två huvudkrav till de Västallierade. Det ena gällde bevarandet och skötseln av monument som hyllade Sovjets armé sedan dess trupper avtågat, det andra gällde Västsidans löfte att det inte skulle vara några truppförflyttningar av Nato i Sovjetpaktens regioner som skulle nedrustas. Denna diskussion kom till stånd, berättar han, ”därför att ryssarna begärde det och därför att vi stödde det: Jag först, amerikanerna också och självklart tyskarna.” ”Jag kommer ihåg scenen mycket väl att [James] Baker [dåvarande amerikansk utrikesminister] talade efter mig och sa: ’Även om herr Dumas inte hade begärt det, skulle jag ha begärt det’, erinrade sig Dumas ifråga om Västsidans löfte att inte utvidga Nato österut.

 

På engelska: https://laroucheorganization.nationbuilder.com/nato_expansion_former_french_foreign_minister_roland_dumas_debunks_the_lie_that_nothing_was_promised_to_russia

 

På franska: https://www.institutschiller.org/Roland-Dumas-demonte-le-mensonge-selon-lequel-rien-n-a-ete-promis-a-la-Russie.html

 

Senaste Nytt