Nord Stream: Biden hånar oss!

Nord Stream: Biden hånar oss!

USA har hela tiden motsatt sig gasledningarna Nord Stream 1+2 trots att de varit av högsta säkerhetsintresse för Västeuropa att med omfattande och långsiktigt östvästligt energisamarbete förankra freden i Europa. När tyske förbundskanslern Olaf Scholz besökte Washington den 7 februari i år skruvades den amerikanska respektlösheten mot denna avgörande tyska suveränitetsfråga upp ytterligare. Den chockade kanslern fick då höra president Biden säga att ”om Ryssland invaderar Ukraina kommer det inte att finns någon Nord Stream 2. Vi kommer att sätta stopp för den!”. En ABC reporter frågade hur det skulle gå till med tanke på att den är under tysk kontroll. Biden svarade: ”Jag lovar dig. Vi kan göra det!” Scholz var inte ens tillfrågad!

När båda gasledningarna Nord Stream1+2 sprängdes måndagen den 26 september försökte USA inte ens gömma sig. Man har skickat amerikanska flottans största landstigningsfartyg USS Kearsage till vattnen utanför Bornholm för att öva undervattensteknik för minsprängningar med bl.a. undervattensdrönare. Det skedde först i juni inom ramen för Natoövningen BALTOPS 22 och sedan också i september. Den 3.9 flög amerikanska helikoptrar över gasledningarna vid platserna för den kommande sprängningen. USS Kearsage uppehöll sig under denna tid 30 km för sprängplatsen för Nord Stream 1 och 50 km från sprängplatsen för Nord Stream 2. (1) Torsdagen den 22.9 lämnade USS Kearsage med två följefartyg Östersjön genom Fehmarnbältsundet enligt den tyska tidningen Fehmarn 24. (2)

Helt klart är det Nato som har haft kapacitet på plats vid gasledningarna att placera ut tidsinställda sprängladdningar. Helt klart hade Nato samtidigt kapacitet att hindra Ryssland eller andra motståndarländer att komma i närheten av sprängplatserna utanför danska Bornholm. Redan innan närvaron av den amerikanska flottstyrkan, är Östersjön ett av världens mest välbevakade havsområden.

Natos hejarklack i Europa strödde föraktfullt salt i såren för de överkörda tyskarna genom den förre polske försvars- och utrikesministern Radek Sikorski som publicerade en bild av den framvällande gasen i havet vid sprängplatsen med kommentaren: ”USA, tack!”

De som kördes över, ännu mer än de beredvilligt underdåniga västeuropeiska politikerna, var de hundratusentals européer som protesterat mot höga energipriser och matpriser och, för att undgå att frysa och hungra i vinter, krävt att Nord Stream 2 omedelbart måste öppnas.  De senaste veckorna har demonstrationerna i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Spanien, Tjeckien, Slovakien, Bulgarien tilltagit till stormstyrka med allt större betoning på nödvändigheten av slut på sanktionerna mot Ryssland och kriget i Ukraina.

President Biden och hans allierade krigshökar är ute efter att krossa Ryssland, genom att utnyttja Ukraina som kanonmat och dra in Europa alltmer aktivt in i det hopplösa kriget. Natos syfte är inte fred utan att bevara västliga globalisters dominans i världen. USA har inte vunnit något krig och nu mitt sin i ekonomiska och social kris, skuldsatta upp över öronen, är man galen nog att kriga mot kärnvapenmakten Ryssland och dessutom mot Kina. Natos sjuka strategi bygger enbart på att Ryssland och Kina skall backa, men om dessa länder och deras allierade i utvecklingsländerna inte vill offra sina folks välstånd, på det sätt som de europeiska ledarna tillåter, så tvingar det fram ett världskrig.

USA:s sprängning av denna strategiska europeiska energiinfrastruktur är också riktad mot Sverige som nu fråntagits en potentiellt kritisk möjlighet att återuppta leveranserna av rysk gas till den västsvenska gasledningen.

Svenska utrikesministern måste omedelbart kalla upp den amerikanska ambassadören i Stockholm till UD för att protestera mot USA:s ”regelbaserade” beslutsordning att med ett oprovocerat terrordåd begränsa svenska folkets och hela EU:s rätt att själva besluta om vår energiförsörjning.

USA har skapat en säkerhetspolitisk kris i Nordeuropa eftersom sprängningen tvingar Ryssland till att militärt bevaka gasledningarna och sjölederna i Östersjön. Nato behöver inte Sverige för fred, Nato behöver Sverige för krig. De vill använda vår tidigare fredliga region för sina och inte våra intressen, precis som Schillerinstitutet varnade för inför Sveriges Natoansökan. Vi varnade också för att Sverige skulle utnyttjas för att flytta fram det amerikanska kärnvapenbärande flyget närmare Ryssland så vi blir ett primärt mål för atombomber. Förra veckan berättade SR:s program ”Gräns” att Sverige har blivit ett favorittillhåll för de amerikanska strategiska bombflygets B-52:or som med öronbedövande dån demonstrativt cirkulerat över Stockholm och östra Småland.

Sverige måste omedelbara återkalla ansökan om medlemskap i Nato och satsa på en arkitektur för fredligt samarbete och ekonomisk utveckling för alla nationer, efter förebild från vår nations största gåva till mänskligheten, nämligen Sveriges medverkan till den Westfaliska fredens principer om långsiktig fred mellan suveräna nationer byggd på principen om ”den andres väl”.

av Ulf Sandmark

Lyssna på Ulf Sandmark och Kjell Lundqvist på Youtube: USA skryter med sabotaget mot Nord Stream https://youtu.be/XxH6tZh7dWo

Tidskriften EIR publicerar idag sin specialgranskning av sabotaget som presenteras här: https://larouchepub.com/pr/2022/20220929_lead-editorial.html

(1) Whodunnit?—Facts Related to the Sabotage Attack on the Nord Stream Pipelines”: https://www.moonofalabama.org/2022/09/whodunnit-facts-related-to-the-sabotage-attack-on-the-nord-stream-pipelines.html#more

(2) https://www.fehmarn24.de/fehmarn/passiert-fehmarnbelt-grosser-flottenverband-der-us-navy-91809308.html

Senaste Nytt