Vår debattartikel om bankreform mest lästa på hela året i Realtid.se

Vår debattartikel om bankreform mest lästa på hela året i Realtid.se

Hedrande att Ulf Sandmarks och Mats Lönnerblads artikel om sanering av osund svensk marknadsmanipulation var den mest lästa debattartikeln på den ledande svenska finanswebtidningen Realtid för hela året 2021!

Artikeln tog utgångspunkten i Gamestopfebern som visade på behovet “att förbjuda den blankning som manipulerar marknaden och direkt skadar företag just när de har svårigheter.” Artikeln visar på vägen att komma bort från “detta osunda spelande för att se till att aktiehandel och affärsbanker inriktas på det som de skapades för, nämligen att underlätta riktiga företags kapitalförsörjning respektive företagskrediter” I stället för sådana avarter på aktiemarknaden och presenterades alternativet i form av den finansreform som borde införts för länge sedan: återinförandet av bankdelning och ett kreditsystem som inriktas på att finansiera produktiva företag och högteknologiska investeringar för att rusta sviktande infrastruktur och stärka levnadsmöjligheter i hela landet.

 

“Det nyvakna intresset för reglering av finansmarknaderna kan vara sista chansen att skydda affärsbanksverksamheterna från sammanbrott. Bankernas, hedgefondernas och skuggbankernas ofantliga omfattning av derivathandel och annan spekulation är idag garanterad av staten och medborgarna genom Riksbankens uppdrag att säkerställa betalningssystemet. Denna statsgaranti måste begränsas med bankdelning för att göra det möjligt att säkra åtminstone den samhällskritiska affärsbanksdelen av bankerna. På så sätt kan staten skaffa sig en rimlig möjlighet att garantera konton och fungerande system för betalningar, handelskrediter och företagskrediter. Den delen av bankerna som styrs av lagen om handel med värdepapper måste lämnas till marknaden att själv garantera. Speciella undantag för frysa och skydda bl.a bostadslån och pensioner kommer dock att behövas.”

 

“Denna reglering behövs eftersom det är ohållbart att fortsätta Riksbankens konstgjorda andning med kvantitativa lättnader och likviditetspumpning av finansmarknaderna. Det kan vara en sista chans att undvika en ny finanskollaps som kan ta formen av en hyperinflation. Den gröna bubblan som nu byggs upp är till för några elitinstitutioner och kommer knappast hjälpa vanliga företag. Den inriktas också på alldeles för låg produktivitet för att bidra till stabilitet. En fatalistisk syn på de kommande gigantiska nedskrivningarna av ohållbara berg av värdepapper, riskerar att hårt drabba de produktiva sektorerna och de system som finns att garantera välfärd och pensioner.”

Realtid.se skriver: Årets mest lästa debatter

När Realtids debattår ska summeras är det tydligt att skatt är ett ämne som på riktigt engagerar. Förbud mot blankning var trots det stora skatteintresset den åsikt som ni gick igång mest på. Här är hela listan!

Artikel på plats nummer 1. Blankning måste helt enkelt förbjudas Gamestop-febern har satt fingret en osund svensk marknadsmanipulation som borde åtgärdats för länge sedan. Det skriver Ulf Sandmark och Mats Lönnerblad.

 

Bakgrundsartikel: https://schillerinstitutet.se/bankdelning-enligt-glass-steagall/

Senaste Nytt