Frågor om Afghanistan till Sveriges biståndsminister

Frågor om Afghanistan till Sveriges biståndsminister

I en podcast från Palmecentret deltog den nya biståndsministern Matilda Ernkrans, som ger ett energiskt och engagerat intryck inför sin nya uppgift där Afghanistan står högst på världens agenda sedan Västvärlden inklusive Sverige där orsakat en total svältkatastrof genom att sätta landets regering, myndigheter och folk i finansiell blockad.

 

Schillerinstitutets ordförande Ulf Sandmark ställde frågorna nedan på chatten under intervjun. Ingen av frågorna till ministern besvarades direkt ,men till slut frågades hon om Afghanistan. Hon berättade att hon just träffat Svenska Afghanistankommittén och förstått att hon måste “vara lite modig”. Det var ett litet steg framåt. En fortsatt mobilisering av regering och Riksdag och opinionsbildare under helgerna tillsammans med internationella ingripanden internationellt måste driva fram en ny svensk Afghanpolitik som inte längre är både feg och barbarisk.

 

Här är frågorna som finns som kommentarer vid podcasten: https://fb.watch/9-oN8z0xBc/

 

 

Välkomna till denna livesändning!

Med oss idag har vi nya biståndsministern Matilda Ernkrans

 

Ulf Sandmark  11:21

Välkommen som minister! Kan du göra något åt att en miljon afghanska barn kommer att dö i svält de närmaste veckorna till följd av avstängningen av Afghans banker från internationella banksystemet och frysningen av Afghanska valutareserven av amerikanska regeringen. Det är en skamfläck för hela västvärlden som kommer hänga i årtionden om vi inte ändrar på det. Problemet är att Sverige inte sagt något mot detta och därför är del av denna skamliga politik.

 

Ulf Sandmark 23:15

Det är speciellt angeläget att du klargör Sveriges hållning till frysningen av Afganska folkets egna valutareserver motsvarande halva deras BNP efter Sveriges regering varit delaktigt i att skapa den värsta svältkatastrofen i världen genom deltagande i kriget och eftersom Magdalena Andersson som finansminister var en av Valutafondens högsta makthavare som ordförande för Internationella monetära och finansiella kommittén (IMFC), Internationella valutafondens främsta rådgivande organ till IMF-chefen som frös afghanska folkets pengar och fortfarande gör det.

 

Ulf Sandmark 29:53

Hur skall svenska folket i en framtida svensk bankkris veta att de inte blir lika övergivna av socialdemokraterna som de afghanska barnen och kvinnorna som svälter ihjäl ifall svenska regeringen är så eftergiven till den amerikanskstyrda internationella finanspolitiken?

 

Ulf Sandmark 0:00

Bra att du talat med SAK för även de säger att inte ens alla biståndsorganisationer tillsammans räcker för att hålla igång sjukvård och skolor i Afghanistan. Hälsovårdsmyndigheterna som regeringen där sköter måste få tillgång till statens egna pengar för att kunna nå ut till hela landet. Det räcker här inte att vara lite modig. Skamfläcken av en miljon döda barn kommer att drabba Sverige och regeringen om den inte klart sätter ned foten kräver att valutareserverna släpps helt fria!

 

Ulf Sandmark

Madeleine Albright fick frågan om USA:s ansvar för att fyra miljoner barn svalt ihjäl i Irak och sa att det var värt det. Vad skall svenska ministrar svara i framtiden om de döda afghanska barnen?

 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

 

Läs på svenska om Operation Ibn Sina: https://schillerinstitutet.se/afghanska-humanitara-krisen-nu-varst-i-varlden-stod-operation-ibn-sina/

 

På Schillerinstitutets konferens den 23.11 mobiliserades för ett Världshälsosystem med ett modernt hälsosystem i alla länder med början i Afghanistan. Stöd uppropet av förre hälsoministern i USA Joycelyn Elders för en modern global hälsovård som stöds av Schillerinstitutet och Kommittén för motsatsernas sammanfallande och har nu börjat spridas. Det finns nu på svenska här: https://schillerinstitute.com/blog/2021/11/23/open-letter-to-virologists-and-medical-experts-around-the-world-to-address-the-covid-19-pandemic/

 

Svält riskerar att skörda fler människoliv i Afghanistan det kommande året än vad krigets våld gjort de senaste två decennierna. Sverige har ett ansvar att rädda landet från kollaps, skriver Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén: https://www.svd.se/sverige-har-ett-ansvar-att-radda-afghanistan

 

På Afghanistanmötet hos Utrikespolitiska föreningen den 1.12 var det 8 talare, men det var bara en, Katarina Engberg, fd ordförande för Svenska Afghanistankommittén 1990-91, som beskrev vad som nu verkligen händer i Afghanistan. Lyssna härifrån: https://youtu.be/tVw4K_C_5IU?t=3834

 

Andra rapporter på svenska från Svenska Afghanistankommittén:

https://sak.se/ur-afghanistan-nytt/kreativt-tankande-kravs-for-att-lasa-upp-pengarna/

https://sak.se/ur-afghanistan-nytt/miljoner-riskerar-do-av-svalt/

https://sak.se/ur-afghanistan-nytt/omvarlden-driver-landet-tillbaka-till-90-talets-morker/

Senaste Nytt